Pergola: krásná a praktická zahradní dekorace


Pergola je široce používaným prvkem pro vybavení zahrady a dalších venkovních prostor, stejně jako zahradní altán. Obě struktury mají za úkol vytvořit relaxační kout chráněný před větrem, deštěm, slunečními paprsky. Kromě toho zaručují intimitu a soukromí. V létě se také používají jako venkovní jídelní kout nebo místo pro posezení s přáteli. Přístřešek lze také použít k ochraně automobilu nebo vchodu do domu, když prší. Má obvykle střední nebo malé rozměry.

Pergola je pevným prvkem ukotveným k zemi, což ji dává stabilitu a odolnost a její další výhodou je, že nepotřebujete k její stavbě žádné stavební povolení.

Pergola může být z různých materiálů, pokud jde o nosnou konstrukci. Ve většině případů si lidé k této konstrukci řeší i zastřešení, protože to dává stavbě širší možnost využití. Nejlépe se do zahrady hodí pergola zhotovená ze dřeva, protože krásně splyne s prostředím zahrady, může navíc posloužit jako opěrná konstrukce pro řadu zahradních rostlin, které se rády plazí. Dřevo je navíc univerzálním materiálem, které je vhodné jak pro městskou, tak venkovskou zahradu a pro moderní i rustikální styl. Dřevo musí být samozřejmě patřičně ošetřeno, aby odolávalo atmosférickým vlivům.

pergola4

V každém případě si můžete vybrat mezi dvěma různými modely, volným a opěrným. Ve druhé verzi je nosná konstrukce pergoly umístěna proti nosné zdi domu a proto je nutné, aby byla instalace provedena s větší pozorností. Volně stojící pergolu lze nainstalovat kdekoli na zahradě, v závislosti na dostupném prostoru.

Nákup pergoly probíhá ve většině případů v obchodě s venkovním nábytkem, nebo přímo od výrobce, kde máte široký výběr různých modelů, které jsou k dispozici i na internetových stránkách ve virtuální katalogu zboží. Je také možné hned řešit zastřešení, ať už jde o klasickou střechu nebo jen materiál pro zastínění.

pergola

Pokud máte vlohy pro na kutilství, můžete si koupit demontovanou pergolu s profesionálně opracovaným a ošetřeným dřevem a doma si stavbu podle jednoduchého návodu složit. Většinou to zvládne jeden šikovný kutil a pomocník, který pomůže s instalací těžších kusů. Základem je konstrukci pečlivě připevnit k zemi, aby byla dokonale stabilní a odolná proti povětrnostním vlivům. Pokud se rozhodnete pro demontovaný model, který si budete instalovat sami, v příručce s pokyny najdete všechny kroky detailně popsané a nebude proto těžké postupovat správným způsobem.